Отново дефицит на лекарства в аптеките, сигнализират фармацевти. Твърди се че

...
Отново дефицит на лекарства в аптеките, сигнализират фармацевти. Твърди се че
Коментари Харесай

Николай Костов: Липсват 7 вида инсулин и 25 лекарства за диабет

Отново недостиг на медикаменти в аптеките, алармират фармацевти. Твърди се че изчезналите инсулини са към този момент 7 типа. Специалистите дефинират обстановката като сериозна, само че прецизират, че това не е от скоро. 

 

" Има и справедливи аргументи, като се изключи че се изнасят, има и уведомление за част от инсулините, за половината на процедура, че няма да има доставка. Интересно е, че все пак е имало доставка, тъй като Министерството пък излезе с информация, че за последните 6 месеца са изнесени 22 800 близо опаковки, които биха стигнали за пациентите, които се лекуват ". Това заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на притежатели на аптеки пред NOVA.

 

Могат ли хората, които имат потребност от инсулин да останат без него?

 

" Те на процедура са без. Единственият ход в този случай е да се трансферират на различен инсулин, което се и случва. Разбира се, под надзор на лекаря и по лекарско наставление ", отговори той. 

 

В момента към 25 медикаменти липсват за диабет. Не единствено инсулини. Това визира над половин милион заболели от диабет. Трябва да се вземат ограничения. Има най-разнообразни аргументи, само че главната е износът на тези медикаменти. Това е в ръцете на законодателя - да промени закона по този начин, че това да бъде по-трудно или невероятно да реализиране. Това разяснява Костов. 

 

Нали има забранителен лист, който би трябвало да защищава избрани лекарства да бъдат изнасяни? Защо той не работи?

 

" Самия механизъм би трябвало да се промени, тъй като не си прави работата, за което е основан - да лимитира реекспорта на медикаменти, които са малко на пазара или липсват. Така че, ние тъкмо за това разговаряхме в Комисията по опазване на здравето в понеделник, че от дълго време назрява тази смяна и че би трябвало да се обмисли ", добави той. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР